perjantai 15. heinäkuuta 2011

Vasen aivopuolisko ja Ihmisen/maailman tuho

Keväällä lukemani aivoanatomi Dr Jill Bolte Taylorin kirja: Elämäni Oivallus, kuinka toivun aivohalvauksesta, sai jo varsin rauhoittuneen mielenikin ymmärtämään järjellä, mistä tässä elämässä on kyse. Aivopuoliskojen sopusuhtainen käyttö on avain onnellisuuteen, niin henkilökohtaisella  kun myös globaalilla tasolla.
Vasemman aivopuoliskon käyttö lisää järkeilyä, ajattelua, järjen tietoisuutta, pientä minämieltä ja pientä minää(egoa). Voidaan puhua myös työmielestä, tutkijamielestä, maskuliinimielestä, yang- tietoisúudesta, aistivasta mielestä ja arvioivasta mielestä. Vasen puolisko lisää erillisyyden tunnetta ja saa aikaan ajan lineaarisen tulkinnan(eli menneisyyden ja tulevaisuuden käsitteen).
Järjellä ajateltuna nämä ominaisuudet ovat hyviä, mutta silloinhan tässä puhuukin järki, eikä todellinen minä eli tietoisuus. Vasemman aivopuoliskon liikakäyttö on suorassa yhteydessä mielitietoisuuteen, kysyttäessä kuka luulen olevani. Järjeltä kysyessäni saan järkiperäisiä vastauksia, perustuen nimeen, sukupuoleen, ammattiin jne ja tätä kautta samaistun milloin mihinkin elämäntilanteen tuomaan titteliin ja olen täysin ajatusteni(omien ja muiden) armoilla.
Mitä tämä sitten aiheuttaa. Koen erillisyyttä muusta havaitsevastani. Tähän listaan kuuluvat henkilökohtaisella tasolla toiset ihmiset, eläimet, luonto kaikkineen eli kaikki havaitsemani. Mukaan tulee vertailu, kilpailu, luokittelu, minäkeskeisyys, suvaitsemattomuus ja pelot, joista syntyy mm.turvattomuus ja sitä kautta turvarakenteiden keinotekoinen luominen mm.omaisuuden, rahankeruun, varmistelun ja jatkuvan lisää haluamisen muodossa. Kollektiivisella tasolla on kyse siitä, että me olemme oikeassa, toiset väärässä, meidän pitää panostaa omaan turvallisuuteemme ja varmistaa omaisuutemme karttumisen ja tyydyttää aina vain lisää haluava mielemme. Tämä aiheuttaa kitkan maiden välillä, sodat, luonnon epäoikeudenmukaisen käytön ja pahimmillaan raiskaamisen ja tolkuttoman itsekkyyden, ja kaikki tämä pystytään perustelemaan oikeaksi toiminnaksi JÄRJEN AVULLA
Ei tartte olla Einstein tajutakseen sen, mikä aiheuttaa yksilön ja maapallon tämänhetkiset ongelmat. Ahneus, erillisyyden aiheuttamat uhkat: turvattomuus, köyhyys, rakkaudettomuus, yksinjäämisen pelko jne eli on oltava jatkuvassa taisteluvalmiudessa niin yksilön kuin esimerkiksi valtion mittakaavassa. Kun pelkää on varmisteltava; kerätään rahaa ja omaisuutta, luodaan turvajärjestelmiä, tehdään ystävästä vihollinen ja uhka.
 yksin sanoin SAIRASTA.
Ja kuinka voi tälläisessa ilmapiirissä asuva ihminen
Mutta katsoppas oikea aivopuolisko-teksti, niin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti